top of page
Search

Wortelrespirasie en Fermentasie

  • zak1496
  • Mar 24, 2024
  • 1 min read

ree


Wortelrespirasie en anaërobiese fermentasie is twee noodsaaklike prosesse wat beduidende rolle speel in plantfisiologie, veral in die konteks van grondgesondheid en voedingstofsiklusse.


Wortelrespirasie: Wortelrespirasie is die proses waardeur plantwortels suurstof benut om energie op te wek deur aërobiese sellulêre respirasie. In hierdie proses word suurstof deur die wortels van die omliggende grond opgeneem en gebruik om organiese molekules, soos suikers, af te breek om energie vir sellulêre aktiwiteite vry te stel. Koolstofdioksied word as 'n neweproduk geproduseer en weer in die grond vrygestel. Wortelasemhaling is noodsaaklik vir die handhawing van wortelfunksie, groei en voedingstofopname.


Anaërobiese fermentasie: Daarteenoor vind anaërobiese fermentasie plaas in die afwesigheid van suurstof. Wanneer grond versuip of versadig raak, neem suurstofvlakke af, wat lei tot anaërobiese toestande. Onder hierdie toestande skakel plantwortels oor van aërobiese respirasie na anaërobiese fermentasie om energie op te wek. Tydens fermentasie word suikers gedeeltelik afgebreek sonder die gebruik van suurstof, wat verbindings soos etanol en melksuur as neweprodukte produseer. Hierdie proses stel plante in staat om voort te gaan om energie op te wek in omgewings wat nie suurstof ontneem nie, al is dit minder doeltreffend as aërobiese respirasie.

Indien die proses deur boerdery praktyke veroorsaak is asgevolg van toegeslaande grond sal plante die grond meer versuur en die aërobiese gedeelte vlakker dwing. Die praktyke sluit in: Chemiese produkte wat die Mikrolewe nadelig beinvloed en toediening van soute.



 
 
 

Comments


bottom of page